Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

Tips om du ska starta en webbshop

Vi har satt ihop en guide med bra saker att tänka på om du ska starta webbshop. Det finns en hel del att tänka på om man ska öppna en e-butik. Det första man ska ha klart för sig är sin idé och affärsplan. Vilken plattform man ska välja beror till stor del på vilken typ av varor man ska sälja. Har man ett fåtal varor så kan det vara bra men en hyrbutik, men vill man ha full kontroll över sin webbshop och inte dela med sig av sin data till någon leverantör så är en egen utvecklad webbshop bäst. Bland Opensource plattformarna för e-handel finns det många alternativ, de mest populära idag är Woocommerce, OpenCart och Magento.

Saker man behöver för att starta en webbshop

  • Domän
  • Webbhotell
  • Plattform
  • Betallösningar

Domän

Kan du registrera på ett webbhotell, det finns många bra svenska företag att välja på.

Webbhotell

Det är viktigt att välja ett bra som gärna är anpassat för din e-handelsplattform, sen om du kommer att ha mycket kunder och många produkter kan det vara bra att starta med en VPS server, så slipper din webbplats bli seg som sirap när dina kunder besöker den. Givetvis är bra support från webbhotellet ett måste om det blir problem och gärna med bra öppettider och alternativet till supportavtal till högre kostnad när det börjar snurra på med e-handeln. Det kostar mycket pengar om sidan ligger nere och din kunder inte kan handla.

Domän

Att välja ett bra domännamn som är lätt att komma ihåg och som har en anknytning till det du säljer är en fördel så att dina besökare lätt kan återkomma till din sida och även berätta vad din sida heter för sina vänner och bekanta.

Plattformar

Testa och gå igenom dem du tycker verkar bra. Fördelen med att välja en plattform som många andra e-handlare använder sig av är att det är lättare att få hjälp och att hitta andra utvecklare då. Det finns som sagt många bra opensource plattformar men även färdiga plattformar som man betalar för per månad och det kan vara ett bra alternativ om du inte själv vill eller kan utveckla din plattform.

Betallösningar

Att välja rätt betallösning gör stor skillnad för konverteringen. Starta med Payson som inte har någon månadskostnad vilket är snabbt och enkelt, när e-handeln rullar på kan man titta på andra betalningslösningar som exempelvis Klarna. Kunder idag vill kunna välja den betallösning som de är vana vid när de handlar på nätet.

Fraktlösningar

De flesta brukar hålla med eget lager för att kunna ha koll på sina varor och så, men det är även vanligt att man använder sig av dropshipping eller 3PL vilket är när man outsourcar sitt lager till ett fraktbolag. Men en bra början är att använda sig av Posten Varubrev som är billigt och till viss del spårbart. Kontakta deras företags kundtjänst så kan dom ordna ett avtal för varubrev och det kostar inget man betalar bara för dom brev eller paket man skickar.

Sökmotoroptimering

En oerhört viktig del av att driva en e-handel är att få besökare till webbshoppen som handlar. Utan besökare finns det ingen ekonomi i att driva en e-handel. Det är här sökmotoroptimering kommer in i bilden för att driva besökare till din sajt. Först och främst måste sidan vara uppbyggd på rätt sätt så sökmotorerna som exempelvis Google förstår vad din sida handlar om och därmed kan placera den bra i sökresultaten. Den andra delen handlar om att få länkar från andra sidor som talar om för Google att din sida är viktig och värd att placera högre upp i sökresultaten.

Vill du läsa mer om e-handel och få tips om hur man startar en webbshop eller få hjälp med hela kalaset kan ni gå in på Avaloo Webbyrå Värmdö. Vi har även en bra guide för att bygga hemsida i wordpress som är enkel och stegvis guidar dig hur man gör hela vägen.