Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

Ska man välja ett dockskåp i trä eller plast?

Dockskåp är leksaker med en lång och anrik historia. De första dockskåpen började tillverkas redan på 1600-talet och var oftast miniatyrer av det som då ansågs vara det ideala hemmet. De första modellerna var således inte leksaker och de var inte heller avsedda för barn. De var helt enkelt exklusiva miniatyrer, ett verkligt konsthantverk, som var så dyrt att det endast var hos adeln man såg dessa dockskåp. På 1700-talet började man göra varianter som avspeglade vanliga hem, och då blev det också tillåtet för barnen att leka med skåpen. Kanske inte på samma sätt som barn i vår tid gör, men de var i alla fall inte längre enbart till för vuxna.

Men, det var egentligen först efter andra världskriget som dockskåp blev så pass billiga att även medelklassen kunde ha råd att köpa dem. Och det berodde dels på att den industriella revolutionen, under 1800-talet, gjort det möjligt med massproduktion, och att man började använda nya material.

De gamla dockskåpen var förstås tillverkade för hand, och de gjordes alltid i trä. De billigare dockskåpen som kom efter kriget var i plåt, och möblerna tillverkades av det nya, moderna materialet plast.

Klassiska dockskåp

Men, de gamla dockskåp de flesta av oss kommer ihåg, de klassiska skåpen från Lundby, Brio eller Micki, tillverkades länge av trä. På senare år kommer dock även de klassiska modellerna i plast. Micki, som köpte upp varumärket Lundby på 1980-talet, har nu börjat tillverka den populära Lundby-modellen Stockholm igen. Och denna gång görs dockskåpet i plast. Många tror att man gått över till plast för att det är ett lättare material, eller kanske till och med billigare. Men anledningen till att man väljer att tillverka sina modeller i plast anges vara av elsäkerhetsskäl. Nutidens dockskåp har ju elbelysning och därför måste man tänka på detta när man tillverkar skåpen.

Men, det finns naturligtvis fortfarande dockskåp av trä. Så vad ska man välja? Ska man välja ett i trä eller ett i plast?

Ja, egentligen är det väl en fråga om tycke och smak. Som så ofta finns det för- och nackdelar med båda.

För- och nackdelar

Plast är, till exempel, ett bra material om man vill göra små och detaljerade saker, som möbler och inredningsdetaljer till dockskåp. Vill du ha de här små detaljerna som ser helt autentiska ut, fast i miniatyr, måste du nog välja plast i alla fall på möbler och tillbehör. Men, du måste givetvis inte ha ett dockskåp av plast för att möblerna är av detta material. Plast är ett lättare material, och det är i de flesta fall också billigare. Men, ibland är det inte bara materialet du betalar för. När det gäller ett dockskåp av ett känt varumärke får du förmodligen betala lika mycket, eller mer, för ett av plast än om du köper ett trädockskåp av ett helt okänt märke.

Plast är alltså ett billigt material, som är lätt att forma till olika detaljer. Om det är en plast av bra kvalitet är det också ett hållbart material. Men, vill du vara säker på att dockskåpet håller under många år är det förmodligen ett bättre val att köpa ett skåp av trä. Många föredrar trä eftersom det är ett naturmaterial och det finns också många som försöker undvika plast i leksaker så långt det är möjligt. Och för dem är valet självklart när det nu finns dockskåp av trä.

Om du letar efter en som present eller julklapp har du förmodligen betydligt lättare att hitta dockskåp av plast, eftersom det är dessa det tillverkas mest av.  När nu också de svenska klassikerna från Lundby tillverkas i plast är det inte alls så lätt att hitta ett som är gjort av trä. När vi talar om dockskåp i trä handlar det inte om små hus som är byggda av massivt trä, utan om dockskåp som är tillverkade av tunna spånskivor. Och det är detta som gör att man får större elsäkerhet med ett dockhus av plast.

Men även om de är svårare att hitta finns det en del tillverkare som fortfarande väljer att tillverka sina leksaker i trä, och ett av dem är amerikanska Melissa & Doug.  Detta är ett företag som grundades för över 20 år sedan, i det som då var parets garage. Precis som svenska leksakstillverkarna Brio och Micki fokuserar man på pedagogiska leksaker av trä. Och idag tillverkar man också dockskåp i trä. Dockhusen finns i många olika modeller.

Om du ska välja ett dockskåp i trä eller plast är alltså i första hand en fråga om vad du gillar bäst, och vilka krav du har på ditt dockskåp. Och det är kanske inte bara materialet som avgör vilken modell du väljer. Det kan, till exempel, vara bra att veta att alla dockskåp inte tillverkas enligt samma skala. Idag använder sig de flesta dockskåpstillverkare av skala 1:12, som har satts upp som internationell standard. Färdiga lampor och miniatyrer man köper är ofta tillverkade enligt denna skala. Men, många äldre varianter kan vara i skala 1:10, en skala som också gäller för de så kallade Nolby-möblerna. Lundbys dockskåp är enligt Lundby själva i skala 1:18, medan andra gör gällande att skalan egentligen är 1:16. Oavsett vilket är dessa dockskåp, som vi kanske ser som standard, betydligt mindre än den internationella standarden. Och om du vill kunna hitta ett stort utbud av möbler och tillbehör till ditt dockskåp är kanske storleken viktigare än materialet.

Oavsett om du vill ha ett dockskåp i trä, eller ett i plast, hittar du ditt skåp lättast här på nätet. Här finns det största utbudet och oftast också de bästa priserna. Här kan du också se hela sortimentet av dockskåp, och du kan se vilka valmöjligheter du har. Även om det kan vara svårt att hitta dockskåp av trä i butikerna hittar du dem här. För här, på internet, kan du hitta i stort sett alla tillverkare som finns på marknaden vilket ger dig den största valfriheten.