Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

Planering inför resan

Att planera inför resan är ungefär 50% av nöjet och resan. Det är viktigt att man gör det om man vill få ut så mycket som möjligt av sin resa. En del hävdar att man ska ta det lite som det kommer eftersom att man har semester. Men då är det större risk att råka ut för oväntade saker.

I den här artikeln kommer du att få tips på hur du ska tänka när du planerar inför resan och hur du kan använda olika verktyg och tankesätt för att göra reseplaneringen enklare och smidigare.

Steg 1

Fundera ut vad du vill göra, vilken budget som krävs och hur man tar sig till platserna du vill besöka. Detta underlättar mycket genom att du har ett hum om hur det ser ut när du kommer fram och hur du ska ta dig runt. Exempelvis kan du använda dig av Google för att hitta olika resvägar.

Du kan också använda dig av Google Maps och titta hur långt avståndet är. På mer kända platser så finns även avgångstider från kollektivtrafik tillgängligt. För att se hur mycket pengar du behöver under resan, så kan du läsa vad andra skrivit om resmålet tidigare på bloggar och forum. När du ska ut och resa kan du exempelvis spana in en reseblogg och se ifall resebloggaren varit där och vilka tips han/hon delar med sig av.

På så vis får du personlig info och tips som kan hjälpa dig med reseplaneringen.

Steg 2

Titta på recensioner på exempelvis Tripadvisor, Hotels.com, Booking.com eller Reseguiden.se. Resenärer delar ofta med sig och säger vad dem tycker om hotell, aktiviteter och restauranger. På så vis slipper du även att bli besviken om du hamnar på ett dåligt ställe som serverar äcklig mat till överpriser. Du slipper också hotell som inte levererar vad dem lovar eller guidade turer som inte ger värde för pengarna.

Tripadvisor speciellt är toppen för detta och där kan du även få tips på saker att göra och sevärdheter blandat med restauranger och hotell. Kort och gott finns det mesta och även om man inte kan lita på dessa recensioner till 100% så kan det vara ett bra riktmärke, som du sedan kompletterar med olika reseforum och resebloggar som skrivit om resmålet du ska till.

Steg 3

Dubbelkolla så att alla uppgifter stämmer. Det sista man vill när man kommer fram är att det ska bli fel. När det sker misstag med bokningar så tar det på krafterna och tiden som det tar att lösa problemet. I detta steg bör du också försäkra dig om att du har en giltig reseförsäkring, antingen via hemförsäkringen om du är borta i mindre än 45 dagar, eller en extern reseförsäkring som skyddar dig ifall olyckan är framme.

Steg 4

Samla familjen och låt alla vara med och komma med förslag. Åker ni som en familj kan det vara bra ifall någon tar tag i planeringen, men i slutändan är det roligast ifall alla vill göra ungefär samma aktiviteter, annars blir det lätt tjuriga miner.

Steg 5

Njut av resan och tänk på att planeringen inte behöver vara satt i sten. Det bör finnas utrymme för spontana utflykter utifrån vad ni känner för. Reseplaneringen ska bara vara där som en plan A ifall något bättre inte dyker upp. Det är helt okej att ändra sig. Eftersom att du planerat och gjort research om resmålet, så har du bra koll på hur man tar sig runt, vad saker kostar och vart man ska gå för att inte bli besviken.