Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

Olika typer av gardiner

Gardiner är något som återfinns i de flesta hem. De bidrar till en gemytlig och hemtrevlig atomsfär. Självklart kan man klara sig utan gardiner med men det känns ofta både kalt och trist. Går du och funderar på att köpa nya gardiner så finns det många olika modeller att välja mellan. Nedan går jag igenom de olika varianter av gardiner som finns. Räcker inte det så rekommenderar jag att du besöker denna sida för mer om gardiner.

Rullgardin

Den klassiska rullgardinen återfinns i många Svenska hem. Denna gardin passar perfekt som mörkläggningsgardin när du vill ha det riktigt mörkt i ett rum som till exempel sovrummet när du ska sova. Här i Sverige har vi väldigt ljusa sommarnätter så då är det perfekt med en rullgardin för att stänga ute ljuset och på så sätt få en behagligare sömn trots att solen lyser kl 3 på natten.

Plissegardin

En plissegardin tillhör inte de vanligaste typerna av gardiner men är trots det väldigt vacker och praktisk. Den påminner mycket om en vanlig persienn med den skillnaden att lamellerna sitter ihop och bildar ett sicksack mönster.

Panelgardin

Denna gardin tillhör de mer moderna modellerna. En panelgardin hänger rakt ner utan att bilda några veck. Denna gardin kan med fördel även användas som avdelare för ett rum. Eftersom en panelgardin har ett mer modernt stuk så passar den bäst i ett modernt inrett hem.

Lamellgardin

En annan modern gardin är lamellgardinen. Den består av många vertikal lameller som oftast är runt en decimeter tjocka. Man kan likna denna gardin vid en uppförstorad liggande persienn. Läs mer.

Hissgardiner

En gardin som verkligen bidrar till en hemtrevlig atmosfär är hissgardinen. Den påminner om rullgardinen på det sättet att man hissar den upp och ner men till skillnad från rullgardinen så rullas inte denna gardin upp utan den få bilda vackra veck allt eftersom den hissas upp och viker ihop sig.

Gardinlängd

En gardinlängd måste vara den mest klassiska av alla former av gardiner om finns. Med det möjliga undantaget för en gardinkappa som nog måste räknas som lika klassisk som denna. En gardinlängd hänger längs med sidorna på fönstren och bildar vackra veck på sin väg ner mot golvet. Gardinlängder kan antingen sluta precis nedanför fönsterkarmen eller så låter man den gå hela vägen ner till golvet. Det finns även de som låter gardinlängden flyta ut på golvet. Hur du vill ha dina gardinlängder får du avgöra själv. Det finns inget sätt som är mer rätt än något annat när det kommer till gardiner.

Gardinkappa

Då har jag sparat den bästa till sist! En gardinkappa måste väl ändå vara gardinen nummer 1 om man ser tillbaka på de senaste hundra åren. Tyvärr har den tappat i popularitet på senare år men det kommer förhoppningsvis ett uppsving för denna vackra gardin snart.