Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

För- och nackdelar med gratis hemsida hos Google

Google har officiellt lanserat ett nytt verktyg att bygga din egen hemsida med. Verktyget heter ”website”, sägs vara gratis och vänder sig framför allt till mindre firmor och företag. Anledningen att det vänder sig mot mindre företag är att hemsidorna består av en enda sida. Google har tagit fram ”website” då 60% av alla små företag i världen idag inte har någon egen hemsida. Statistiken kommer från Google själva.

”Website” baseras på Google My Business och därför behöver du först ha ett sådant konto. Men att bara ha ett konto räcker inte. Det ska dessutom vara väldefinierat, strukturerat, väl dokumenterat och till 100% baserat på din företagsprofil. Anledningen är att Google skapar hemsidan i ”website” helt automatiskt och baserat på Google My Business kontot. Först när du har ett prydligt konto och Google skapat hemsidan, kan du personifiera den med text och bilder.

Men… du får inte din helt egna hemsida med egen URL utan din ”website” hemsida ligger hos Google på ditfirmanavn.business.site. Du har dock möjlighet att köpa din egen domän och koppla till din ”website” hemsida.

För- och nackdelar

Det finns en del nackdelar med att ha en hemsida hos en gratis lösning. Som ”website” hos Google i det här fallet. Ett stort minus är att du framför allt som företagsägare begränsas. Eftersom ”website” bara bygger single-pages hemsidor går det inte att lägga in undersidor till dina produkter/ tjänster. Det är heller inte möjligt att sökordsoptimera hemsidan. Här försvinner lite av själva poängen med en egen hemsida. Om du inte visas i sökresultaten finns du inte för nya potentiella kunder.

Inte ens om du köper en egen domän kommer du att kunna rankas i sökmotorerna. Anledningen är återigen att ”website” är ett single-page verktyg. En single-pager strider mot allt det som Google själva säger om struktur och bra, relevant innehåll.

För riktigt små företag som inte har möjlighet att betala för en webbplats kan det här vara en bra lösning. Det är helt klart bättre att ha en enkel presentationssida än inte någon hemsida alls. Hemsidan bör dock mer ses som ett digitalt visitkort att dela ut till vänner och bekanta, än en komplett fungerande hemsida med möjlighet att synas och därmed locka nya kunder.

Lycka till!