Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

Kreditkort – Mer än bara betalkort

Att kreditkort kan vara bra att ha för betalning av exempelvis oförutsedda utgifter vet dom flesta. När man väljer kreditkort tittar man ofta på egenskaper som maxkredit, ränta och aviavgifter. Det däremot få tänker på är de olika bonussystemen, rabatterna och andra kundnyttiga fördelarna som kreditkorten allt som oftast är kopplade till.

Försäkringar

Väldigt många kreditkort är kopplade till någon form av försäkring. Det kanske vanligaste är reseförsäkringar men andra typer förekommer. Idag finns det till och med kreditkort som är speciellt riktade till kundgruppen resenärer. Ett exempel på det är Marginalen Bank´s kreditkort Traveller. Andra typer av försäkringar som kan ingå är aktivitetsskyddsförsäkring samt olycksfallskadeförsäkring.

Räntefritt

Lite överdrivet kan man faktiskt säga att du kan tjäna (nåja, spara) pengar på att använda ett kreditkort. Nästan alla kreditkort har en räntefri period, vilket innebär att om du betalar tillbaka den nyttjade krediten inom denna tid så tillkommer ingen räntekostnad. Den räntefria perioden brukar vanligtvis ligga i spannet 40 till 60 dagar. Om man använder ett kreditkort som är kopplat till t.ex. någon form av drivmedelsrabett, och ser till att hela tiden hålla sig inom den räntefria perioden skulle man kunna säga att man gör en “plusaffär”.

Poäng- och bonussystem

Många företag inom detaljhandeln och dagligvaruhandeln tillhandahåller någon form av kreditkort. Dessa är i regel kopplade till ett poäng- eller bonussystem som ger användaren möjlighet att t.ex handla vissa produkter billigare eller helt enkelt ger någon form av utdelning av pengar. Här kan det skilja väldigt mycket mellan olika kortutgivare så det gäller att välja kreditkort noggrant om man vill nyttja kreditkortets fulla potential. Välj gärna ett kort som ger fördelar på den matvarubutik som du oftast handlar på, eller kanske ett kreditkort som ger bonus på resor, hotell och hyrbilar om du är en globetrotter. En del kreditkort ger väldigt övergripande bonusar i form av almänna “cashback”-system, medan andra kort är supernischade. Ett exempel på ett sådan är MoreGolf från Entercard. Detta kort ger väldigt specifika golfrelaterade bonusar, rabatter och fördelar. Villkoren för dessa typer av kreditkort innefattar ofta någon form av föreningstillhörighet.

Kreditkort vs kreditkonto

En uppstickare på lånemarknaden är den relativt nya låneformen Kreditkonto. Många banker beskriver dessa som en typ av kreditkort, fast utan kort. Det är en onlinekredit som i princip fungerar som ett kreditkort med en beviljad maxkredit på en löpande tid. Även dessa kan fås i olika typer av räntefria utföranden, dock oftast som en form av nykundserbjudande och under en begränsad löptid. Kreditkonto växer starkt i popularitet men tävlar kanske främst med dom traditionella smslånen istället för kreditkorten. Ett vanligt kreditkort är när man jämför med kreditkonto nästan alltid ett billigare alternativ. Vanligtvis är villkoren för att bli beviljad ett kreditkort också hårdare vilket går hand i hand med den vanliga ekvationen; Lägre risk för banken, lägre ränta och kostnader för låntagaren.
En annan tydlig skillnad mellan låneformerna är som artikelns rubrik lyder; Kreditkort – Mer än bara betalkort. Den typen av bonussystem, rabatter och andra förmåner som är kopplade till kreditkort ser vi inte än så länge hos marknadens olika kreditkkonto. Vi får helt enkelt följa utvecklingen i framtiden på dessa onlinekrediter för att se om de på sikt kan utmana kreditkortens fördelar.