Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

Ios Grekland

Grekland har länge varit en favorit bland svenska semesterfirare. Här hittar du många underbara öar som passar för olika resenärer. En del föredrar lugnet på en av de mer outforskade öarna medan andra kommer hit för att fest under en vecka eller två. Grekland har flera bra partyöar. Min favorit är utan tvekan Ios som ligger mellan Santorini och Naxos i ögruppen Kykladerna.

Fest

På Ios pågår festen under Juni till Augusti då den lilla ön besöks av många partysugna turister från hela världen. Nattklubbarna och barerna är belägna i den gamla staden Chora som vackert klättrar upp för berget ovanför hamnen. Här bland de smala slingriga vägarna i byn hittar du berömda barer som Slammers och Disco 69. Längs den lite större huvudgatan som går genom byn hittar du även större nattklubbar som till exempel Sweet Irish Dream och Scorpion Night Club som inte stänger förrän 7 eller 8 på morgonen. Går du ut strax efter midnatt så har du många timmar på dig att dansa och festa på denna underbara ö i Medelhavet.

Stränder

Gillar du att bada så har Ios flera av de vackraste stränderna i Medelhavet. Du kan bland annat välja att besöka den populära stranden Mylopotas eller den lite mindre besökta Maganari. Båda är långa vida sandstränder med möjlighet att hyra solstolar men även med gott om plats att gratis lägga sin handduk på om man föredrar det.

Hotell

De flesta som reser till Ios gör det på egen hand och har endast bokat en flygbiljett till Grekland men inget hotell. Kommer du inte under den allra värsta högsäsongen så är det inte heller några problem att hitta ett billigt boende på Ios eller i övriga Grekland. För det mesta står det massvis av hotellägare och rumsuthyrare och väntar på dig i hamnen när du stiger av båten. Det är bara att välja det boende som passar dig bäst. Sedan får du gratis skjuts till hotellet och även tillbaka när det är dags att lämna den Grekiska ön.

Mat

Grekland är känt för sin meny med inspiration hämtad från havet. Självklart har även Ios gott om restauranger som serverar traditionell Grekisk mat, men även mer turistorienterade restauranger som serverar mat från jordens alla hörn så att du kan hitta en måltid som passar dina smaklökar oavsett vad du tycker om att äta. Min personliga favorit är den klassiska Souvlakin, eller Gyros, som bäst beställs ur en lucka i väggen. Ärligt talat så vet jag inte om det finns något godare än en Gyros fylld med härlig Tzatziki.