Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

Handla lockmedel och andra jakttillbehör – Tänk på detta

Vad du bör tänka på när du handlar jakttillbehör

En viktig sak att tänka på när du ska handla jakttillbehör är att inte låta dig ryckas med av alla häftiga och lockande prylar som faktiskt finns ute i butikerna, som säkerligen är roliga att ha, men kommer inte att göra din jakt varken bekvämare eller ge ett bättre resultat. Se till att göra bra undersökning innan vilka tillbehör du faktiskt behöver och vilka olika märken och variationer som finns. Kolla framförallt vad andra jägare rekommenderar.

När det kommer till jakttillbehör så lönar det sig nästan alltid att satsa på god kvalitet och det får du ofta genom att inte alltid välja det billigaste, men självklart fungerar det också tvärtom – det dyraste tillbehöret är inte automatiskt det bästa tillbehöret. Men använd dina pengar till de jakttillbehören som faktiskt är viktiga, snåla inte på ett kikarsikte enbart för att kunna köpa den dyraste stolen med en extra kopphållaren på utan välj det kikarsiktet du faktiskt tycker verkar bäst. Det finns dock gott om jakttillbehör som håller lågt pris och har god kvalitet, men stirra dig inte blind på priset utan gå på din känsla för tillbehöret.

Står du i tankar att köpa jakttillbehör i present eller farsdagspresent så hittar du bra tips och ideér här http://farsdagspresent-jagare.se/tips tillbehör.html

Vad ska du tänka på när du ska handla lockmedel?

Lockmedel är ett sådant jakttillbehör som du väljer utifrån vilket djur du har tänkt att jaga, även om många modeller som finns ute på marknaden nu drar till sig de allra flesta djur. Men för att få den absolut bästa effekten så finns det lockmedel som är anpassade efter vilket djur du vill locka till dig och dessa är ofta något mer effektiva.

Det finns även långtidsverkande och snabbverkande lockmedel. Det långtidsverkande lockmedlet doftar under en längre tid och används bäst till de djuren som vanligtvis tar lite längre tid att locka till sig, exempelvis björn. Medan den snabbverkande lockmedel används bäst i kombination med den långtidsverkande när du ska jaga vildsvin som vanligtvis går snabbare att locka till sig till platsen man planerar att jaga.

Hur använder du det?

Användningen av lockmedel kan skilja sig från produkt till produkt beroende på vilken tillverkare och liknande det är så därför är det viktigt att alltid kontrollera instruktionerna för varje produkt. Men det finns ändå några generella riktlinjer som kan vara bra att veta om. Först och främst bör du tänka efter noga var du placerar lockmedlet. Det bör inte vara i närheten av trafikerade vägar, odlade fält eller annan mark som är känslig, speciellt inte om det är vildsvin du ska jaga då de bökar runt i marken så att den blir förstörd. Med vildsvin så brukar det fungera bäst att göra skåror i ett träd eller stock, allra helst i en tall. Ska du däremot jaga björn så brukar man olja in ett träd, cirka 2 meter upp med en doftolja och sedan använda sig av långtidsverkande lockmedel och smörja in träden som befinner sig på en omkrets av 5–10 meter i från trädet med doftoljan.

Ska du jaga älg, hjort eller rådjur så brukar det räcka med att använda sig av en doftolja som lockmedel. Det fungerar också bra att använda i fällor, om du till exempel ska jaga grävling och har gjort en fälla. Då brukar det räcka med att använda ett långtidsverkande lockmedel som du placerar i fällan.

Måste du verkligen använda lockmedel?

Som vi tidigare nämnde då är lockmedel verkligen ett jakttillbehör som vi starkt rekommenderar att du använder dig av, annars kommer dina chanser för att fånga något minska rejält! Lockmedel är ett av de billigare jakttillbehören du kommer att köpa och med tanke på hur mycket pengar du troligtvis redan har lagt ner på ditt jaktintresse, så finns det ingen anledning till att hoppa över detta.