Artikelkatalog med info om allt

Här hittar du artiklar med fakta om alla ämnen

Billiga luftvärmepumpar

Det kan vara dyrt att värma ett hus under den kalla Svenska vintern. Det finns olika uppvärmningskällor på marknaden med varierande effektivitet, driftskostnad och installationskostnad. Det kan därför vara svårt att välja det rätt uppvärmningsalternativ för ditt hem utan att först läsa på lite inom ämnet.

Att du har hittat till denna sida visar att du i alla fall är på rätt väg och håller på att ta reda på vad som är bäst för dig. Här kommer vi att gå igenom fördelar med luftvärmepumpar men även ta upp vad de har för eventuella nackdelar jämfört med alternativa värmekällor för ditt hem.

Panasonic luftvarmepump NE9Panasonic luftvarmepump NE9Det finns olika typer av luftvärmepumpar. Gemensamt för dem är att de värmer upp din bostad genom att blåsa ut varm luft inomhus och värmer på så sätt upp ditt hus till skillnad från en vattenvärmepump som värmer genom att förse husets radiatorer med varmt vatten. Det som skiljer olika typer av luftvärmepumpar åt är ur vilket medium de utvinner energin som används för att värme bostaden. Det finns olika tillverkare att välja mellan som Mitsubishi, Panasonic, Fujitsu, Toshiba, Sanyo och IVT.

Den enklaste metoden är att använda utomhusluften och ta energi från den. Denna typ av pump kallas för luft luftvärmepump. Detta är den billigaste värmepumpen sett till installationskostnad. Nackdelen är att den är minst effektiv vid låga temperaturer pga att luften innehåller minst energi av de olika utvinningskällorna då. Mer vintereffektiva alternativ är markvärme och bergvärme då hämtar luftvärmepumpen sin energi från marken eller djupt nere i berggrunden. Båda är alltid varmare än vad luften är under riktigt kalla vinterdagar. Således kan man få ut en lägre driftskostnad med dessa system under kalla vintrar men de kostar istället mer vid installation. Utöver mark och bergvärme kan en luftvärmepump även erhålla energi från en närliggande sjö om det finns att tillgå.

Vilket system som passar ditt hem eller fritidshus bäst är svårt att svara på. Bäst är att tala med en fackman som kan göra en individuell bedömning av just ditt hus. Men generellt kan man säga att ju mildare vintrar det är där du bor desto bättre fungerar en luft luft värmepump. Bor du däremot i de allra kallaste delarna av Sverige så kan mark och bergvärme vara ett mer kostnadseffektivt sätt att värma upp ditt hem på.

Oavsett var du bor i Sverige så blir det kallt på vintern och för att försäkra dig om att din värmepump klarar av att värma upp ditt hem när den behövs som mest så bör du välja en nordenanpassad luftvärmepump som är testad för att klara av det kalla klimatet här uppe i norden. För mer info om luftvärmepumpar så rekommenderar jag att du läser mer här. Där hittar du allt du behöver veta om detta ämne. De går igenom vilka värmepumpar som är bäst och listar för och nackdelar med dessa modeller.

Lycka till med dit köp och jag hoppas du får en varm och skön vinter.